Boeken Olympische Spelen

Het mooiste van de Olympische Spelen

Geschiedenis van de Olympische Zomerspelen

Het Mooiste Van De Olympische Spelen

Nederlandse vertaling van het Engelstalige boek dat het Olympisch Museum in Lausanne samenstelde over de 25 Zomerspelen (1896-2004), met een keuze uit zijn rijke collectie. Het full-colour-boek besteedt twee bladzijden aan elke Spelen, met een verslag over hoogte- (vooral atletiek) en dieptepunten (als terrorisme en boycots), foto’s, vaak ook van memorabilia, en korte stukjes over twee bijzondere atleten. Daarnaast is in een insteek een document toegevoegd – brieven, notulen, programma’s, kaarten etc. Zij zijn veelal in Frans of Engels, maar in een bijlage vertaald. Tot het boek behoort ook een dvd met een selectie uit Olympische wedstrijden sinds 1912. Het boek – in cassette – vormt een aantrekkelijk werkstuk qua design en uitvoering. Het is een kijk- en bladerboek dat aan de rijke Olympische geschiedenis natuurlijk geen recht kan doen. Nederland komt aan bod wat de Spelen in Amsterdam (1928) betreft en met Fanny Blankers-Koen, terwijl enkele anders sporters worden genoemd.

Amsterdam 1928

Amsterdam 1928

Heruitgave ter ere van de Spelen in Peking van een boekje uit 1994. Arnoldussen behandeld niet alleen de spelen zelf, maar vooral ook de aanloop er naar toe. Zo was de Nederlandse politiek in het geheel niet gecharmeerd van de komst van de Spelen. De confessionele partijen hadden problemen met de heidense origine van de Spelen en het feit dat er op zondag gesport zou worden. Ook de pijnlijke afwezigheid van koningin Wilhelmina bij de opening komt aan bod.

De Olympische Spelen Amsterdam 1928

De Olympische Spelen Amsterdam 1928

Wat in het vorige boek aan plaatjes ontbreekt, wordt ruimschoots goedgemaakt in dit boek over dezelfde spelen. Niet alleen foto´s van de sporters en de wedstrijden, maar ook van de sfeer rond het Olympisch Stadion in Amsterdam. Nederland maakte voor het eerst kennis met de fez, de tulband of zelfs blote hoofden.