Organisatie

Iedere Olympische Spelen werd om de vier jaar georganiseerd in Olympia. Het exacte tijdstip van de Spelen is niet te achterhalen maar wel is het zeker dat de Spelen vaak begonnen bij de eerstvolgende volle maan na midzomer. Ervan uitgaande dat midzomer op 21 juli valt, de langste dag van het jaar, dan konden de Spelen ongeveer een maand later beginnen. Diverse bronnen spreken ook van de augustus als maand van de Spelen.

De organisatie van de Spelen was in handen van de Hellanodikai. Zij zagen er op toe dat de atleten minstens tien maanden voor de Spelen in training gingen. Daarnaast hadden zij de taak om het terrein van Olympia klaar te maken voor het grote evenement waar duizenden mensen op af kwamen.

Het waren ook de Hellanodikai die de godsdienstige handelingen verrichtten en daarnaast ook als scheidsrechters optraden bij de afzonderlijke wedstrijden. Zij waren tijdens de wedstrijden gemakkelijk te onderscheiden van de atleten, omdat zij als enige gekleed gingen. De Hellanodikai hadden ook altijd een stok bij zich, waarmee zij verruwing van het spel of overtreding van de regels konden bestraffen.

Wie was welkom?

De Olympische Spelen waren net als de andere Spelen in Griekenland pan-helleense Spelen, wat wil zeggen dat Griekse atleten uit alle Griekse stadstaten mochten meedoen. Of deze stadstaten nu in Griekenland zelf lagen of in Zuid-Italiƫ, iedere Griek mocht meedoen. Niet-Grieken waren niet welkom op de Olympische Spelen en vrouwen, op ongetrouwde meisjes na, mochten helemaal niet aanwezig zijn. Dit had alles te maken met het feit dat de deelnemende atleten naakt aan de start verschenen.

Tijdens de Olympische Spelen werd er tussen de stadstaten een wapenstilstand afgekondigd, zodat de atleten en hun begeleiders in vrede naar Olympia konden afreizen.