De eerste sporten bij de Olympische spelen

In het oude Griekenland beoefende men andere sporten dan tegenwoordig. Teamsporten werden er in Olympia helemaal niet uitgevoerd. In ieder geval niet als officieel sportonderdeel. Er zijn wel afbeeldingen van sporters die ter ontspanning samen een balspel deden. Er stonden in totaal slechts een aantal disciplines in twee sporten op het Olympische programma. Binnen de atletiekonderdelen vielen hardlooponderdelen, vijfkamp, discuswerpen en verspringen. Binnen de hippische sporten vielen wagenrennen en gewone paardenrennen

De eerste sportonderdelen bestonden uit een lange sprint (192 m), een middenafstand (384 m) en een lange afstand (4614 m). Een bijzonder hardloopnummer, dat later werd toegevoegd, was de hiplotodromos: een lange sprint in wapenuitrusting. Sporters renden in dit nummer tegen elkaar gekleed met helm, schild en in de begintijd ook nog met scheenbeschermers. Men vermoed dat er niet meer dan 25 atleten aan meededen, omdat er in de tempel van Zeus niet meer dan 25 schilden zouden hebben gehangen. Dit onderdeel maakt duidelijk waaruit de sporten oorspronkelijk zijn ontstaan: uit de oorlogvoering. Een hopliet is namelijk een Griekse soldaat, die bewapend met een hoplon, borstpantser, scheenplaten en lans een geduchte tegenstander was.

Speerwerpen was een onderdeel van de pentatlon of vijfkamp. Men maakte gebruik van een tamelijk lichte speer van vlierhout. Aan de speer was een werpkoord bevestigd. De bedoeling was dat de speer als deze weggeworpen werd door het leren werpkoord ging roteren, dus rond zijn as ging draaien. De speer werd daardoor stabieler in de lucht en kon dus verder gegooid worden. Er werden waarschijnlijk net zulke afstanden als tegenwoordig geworpen, dus tussen de 80 en de 100 meter.

Verspringen voerde men vroeger anders uit dan tegenwoordig. Of men vroeger een aanloop nam is niet duidelijk, maar afbeeldingen tonen wel verspringers met halters in hun handen. Een in Olympia gevonden springgewicht weegt 4,5 kilo. Dat zou betekenen dat zij met 9 kilo aan gewicht ver probeerden te springen. Maar misschien was het gevonden gewicht slechts voor de sier en waren de echte gewichten lichter. Er is in ieder geval een record bekend van 16,66 meter. Aangezien het verspringrecord tegenwoordig rond negen meter is, ligt het voor de hand om te veronderstellen dat men bij de oude Grieken verschillende pogingen bij elkaar optelde of dat men gebruik maakte van een hink-stapsprong.

Als er één sport bekend staat als een klassieke sport, dan is het discuswerpen. Discuswerpen was er in de tijd van de oude Grieken maar is daarna niet meer uitgevoerd. Toen de organisatie discuswerpen op het Olympische programma van Athene 1896 wilde zetten, de eerste moderne Olympische Spelen, moesten sporters eerst naar oude afbeeldingen van Griekse discuswerpers kijken.

In het hippodroom werden de hippische sporten afgewerkt. Het hippodroom was te vergelijken met het stadion van de hardlopers. Niet meer dan een lange baan in de open lucht. Bij wagenrennen deden wagens met twee en vier paarden mee. Niet de berijder van de wagens kreeg als hij won de overwinningstak, maar de eigenaar van de paarden. De gewone paardenraces gingen net zo als tegenwoordig in zijn werk. Een berijder mende de paarden, maar de eigenaar van de paarden kreeg de overwinningstak.

Sporten 2016

In Rio zijn er 28 verschillende sporten, waarbij sommige sporten zoals bijvoorbeeld athletiek meerdere onderdelen hebben.  Nieuw in 2016 zijn golf en rugby. Er zijn geen sporten verdwenen al staan er bij zeilen en schermen andere onderdelen dan in 2012 op het programma.