Inleiding

Inleiding

Al ruim een eeuw vormen de Olympische Spelen het belangrijkste internationale sportevenement. Deelnemen aan dit evenement betekent voor een atleet dat hij bij de top hoort binnen zijn sport of discipline. Het winnen van een gouden, zilveren of bronzen Olympische medaille is echter de kroon op een sportcarrière en is slechts voor een enkeling weggelegd.

De zeldzaamheid van de kans op Olympisch eremetaal maken de Olympische Spelen juist zo uniek. Per 100 jaar worden er, volgens de huidige regels, maximaal 25 Olympische Spelen georganiseerd. Ervan uitgaande dat een sporter slechts enkele jaren tot een decennium mee kan met de top, betekent dat hij per discipline maar één tot vier kansen krijgt op het winnen van ‘de eeuwige roem’.

Tegenwoordig betekenen de Olympische Spelen voor ons net zoveel als ze dat deden in het oude Griekenland, de bakermat van de Olympische Spelen. Het principe van de huidige Olympische Spelen mag dan gebaseerd zijn op dat van de oude Grieken, in enkele duizenden jaren is er veel veranderd. Juist omdat de huidige Spelen hun grondslag vinden bij de Spelen in de oudheid en omdat er sprake is van een wereld van verschil tussen beide evenementen, besteden wij op Zomerspelen.org uitgebreid aandacht aan de Olympische Spelen in de oudheid. Aan de orde komen hoe, waar en wanneer deze Spelen ontstonden. Daarnaast wordt de invulling van de Spelen bij de Oude Grieken besproken. Wie deden er mee, wat was er te winnen en welke sporten stonden op het programma?