Werkstuk Olympische spelen

Heb je een werkstuk of spreekbeurt over de olympische spelen en wil je het publiceren? Mail me en ik zal het op deze site plaatsen.

Een aardig overzicht over de oude olympische spelen is op deze site te vinden onder olympisch spelen in de oudheid. Een soortgelijk verhaal is op deze site te vinden.

Hieronder staan een aantal knipsels uit verschillende spreekbeurten en werkstukken op het internet. Wees voorzichtig met het klakkeloos overschrijven van informatie. In sommige teksten staat onzin.

Een

http://mediatheek.thinkquest.nl/~jra064/olympischespelen.htm

De eerste Olympische spelen werden gehouden in Griekenland. De naam Olympische spelen komt van de heilige plaats Olympia. De Grieken aanbidden hun oppergod Zeus. In 394 na Christus stopten de Grieken met de Olympische spelen. Dat kwam omdat de Romeinen hun land hadden veroverd en de Romeinen Geloofden niet in de Griekse goden. In 1890 ongeveer begonnen de Olympische spelen opnieuw. Het idee om weer opnieuw te beginnen kwam van de fransman: Pierre de Coubertin. Doordat alle landen dan samen zouden komen en samen te zouden sporten werden ze ook steeds meer met elkaar bevriend.

Twee

http://www.spreekbeurten.info/os.html

Voorwoord

Ik hou mijn spreekbeurt over de olympische spelen omdat ik altijd naar de olympische spelen kijk op tv. Zelf vind ik de winterspelen het leukste, omdat ik de sporten zoals : skiën, snowboarden, schaatsen, bobslee, curling en nog veel meer erg leuk vind. Het was ook makkelijk om het over de olympische spelen te houden omdat er heel erg veel informatie over is te vinden op internet en in de bibliotheek.

Winter en zomer spelen

De Olympische Spelen zijn het belangrijkste sportfestijn van de wereld. Bijna drieduizend jaar geleden waren de Olympische Spelen ook al hartstikke populair. Bij de Olympische spelen komen de sterkste sportmensen bij elkaar. Je hebt de Winter en de Zomerspelen.

Drie

http://www.spreekbeurten.info/Olympische%20Spelen.html

Typisch

De drie beste die in een discipline hebben gepresteerd krijgen uiteraard een medaille en zoals vroeger ook een lauwerkrans. De vlag van het land van de atleet wordt achter die persoon gehesen, ook wordt het volkslied gespeeld. Bij het begin van de spelen wordt er de eed af gelegd en ook nog als teken van moed de volgende worden gezegd; citius – altius – fortius , het Latijn voor sneller -hoger –sterker.

De olympische gedachte zegt: deelnemen is belangrijker dan winnen.

Symbolen van de olympische spelen zijn: de olympische vlam, de olympische vlag en de olympische ringen.

Vier

Honderden jaren later organiseerde een Fransman, Pierre de Coubertin, weer opnieuw Spelen in Griekenland. In 1896 vonden de eerste moderne Olympische Spelen plaats in Athene. En sindsdien zijn ze gebleven.

Vijf

http://spreekbeurt.freddoweb.nl/olympspelen/olympspelen.htm

Symbolen

De ringen en het vuur zijn de symbolen van de Olympische spelen. De ringen steken in elkaar en dat staat voor verbondenheid.

Er gaat een verhaal dat elke ring  staat voor een werelddeel:

  • De blauwe ring staat voor Amerika
  • De zwarte ring staat voor Afrika
  • De rode ring staat voor Europa
  • De gele ring staat voor Azië
  • De groene ring staat voor Australië

Dat is er bij verzonnen, de oorsprong is dat er in elke vlag van de wereld minsten één kleur uit de ringen voortkomt (redactie)

De vijf met elkaar verbonden ringen staan ook voor de eenheid van de vijf continenten en de ontmoeting van de atleten van de wereld gedurende de Olympische Spelen.

Het vuur symboliseert de eeuwige strijd van de mens om tot eenheid en verbondenheid te komen. In Athene brand zogenaamd het Olympische vuur het vuur elke dag. Op het moment dat de spelen worden gehouden in een land halen ze zogenaamd het vuur op in Athene.

De fakkel wordt dat aangestoken door het vuur in Athene via een estafetteloop word de fakkel naar het land toe gebracht waar de spelen dan gehouden worden. Het vuur wordt bij Olympia aangestoken d.m.v. van zonlicht.

In het stadion waar de spelen dan gehouden worden, staat een schaal die met de fakkel word aangestoken. Deze schaal met vuur blijft branden van de eerste dag tot de laatste dag dat de spelen gehouden worden.

Zes

http://spreekbeurt.freddoweb.nl/olympspelen/osfr.htm

De Olympische gedachte

Pierre de Coubertin vond sportiviteit belangrijker dan winnen. Het ging om de mánier waarop de wedstrijd gestreden werd. Niet het winnen was belangrijk, maar het meedoen. Dat noemen we de Olympische gedachte. In het begin mochten er alleen maar amateurs meedoen. Dat zijn mensen die geen geld verdienen aan hun sport. Zij werden beloond met een bronzen, zilveren of gouden medaille. In 1984 zijn die regels veranderd. Vanaf dat moment waren er ook professionals welkom. Dat zijn mensen die een sport als beroep hebben.

Als de Spelen beginnen, wappert de Olympische vlag in het stadion. Op die vlag staan vijf ringen. Elke ring heeft een andere kleur. Die kleuren zijn niet zomaar gekozen. Elk land heeft minstens één van die kleuren in zijn vlag. Op de vlag zitten de ringen door elkaar heen. Dat is expres zo gedaan. Zo worden alle landen door de ringen met elkaar verbonden. Precies volgens de bedoeling van Pierre de Coubertin. Hij wilde sporters over de hele wereld met elkaar verbinden. Want als je samen sport, kun je vrienden worden, vond hij.

De geschiedenis van de Klassieke Olympische spelen

De geschiedenis van de Klassieke Olympische spelen

In de aanloop naar de olympische spelen van 2018 die 9 februari in PyeongChang beginnen  is er weer veel belangstelling voor de geschiedenis van de OS Onderstaande teksten vormen een mooie basis voor bijvoorbeeld een spreekbeurt over de olympische ...
De Olympische Spelen

De Olympische Spelen

Lees deze compacte samenvatting van de oorsprong van de klassieke en moderne olympische spelen, de eed, de vlag en het olympische lied
Spelen

Spelen

 
Sporten

Sporten

Overzicht van de Olympische sporten, zomerspelen en winterspelen